Declarația unică precompletată poate fi descărcată prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), a anunțat Ministerul Finanțelor, vineri, cu zece zile înaintea termenului-limită pentru depunerea formularului, respectiv 25 mai.
Ministerul Finanțelor anunță că persoanele fizice înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV) pot accesa declarația unică (formularul D 212) precompletată în baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, la data de 9 aprilie 2021 erau înregistrate în SPV 34.720 persoane fizice care au cod de identificare fiscală (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 662.128 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV.
Persoanele fizice care au realizat anul trecut și estimează că vor realiza anul acesta venituri din alte surse decât cele salariale sau pentru care impozitul se reține la sursă – venituri realizate din România sau/și din străinătate, individual sau într-o formă de asociere – și profesioniștii care au primit în 2020 indemnizații de sprijin în contextul pandemiei de COVID-19 au obligația să completeze declarația unică (212), pe care să o depună la Fisc, până la termenul -limită din 25 mai.
Documentul trebuie depus și de persoanele care, deși nu au venituri fiscalizate sau acestea sunt sub plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, vor să achite contribuții la pensii și sănătate.
Potrivit Ministerului Finanțelor, rubricile precompletate conțin veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit și contribuțiile sociale eventual datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate în funcție de datele deja declarate de contribuabil, precum existența unui contract de închiriere, derularea unei activități independente sau a unei activități agricole.
Descărcarea și transmiterea declarației unice se pot realiza prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Acei contribuabili care nu au depus încă declarația unică pentru anul 2020 vor primi, începând de vineri, declarația precompletată. Astfel, aceștia vor fi notificați despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal.
„Documentul transmis are rol orientativ. Acesta nu garantează nici corectitudinea sumelor, nici faptul că toate veniturile sau obligațiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declarației unice. Sumele realizate și obligațiile fiscale trebuie verificate și completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceștia. Neprimirea declarației precompletate în contul SPV nu înseamnă că nu există obligația depunerii declarației unice de către contribuabil”, a transmis Ministerul Finanțelor.
Pentru descărcarea declarației unice precompletate, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV. Tot în cadrul SPV, se pot găsi și informații despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.
„Este important de subliniat că fiecare contribuabil trebuie să verifice datele precompletate în declarație pentru a se asigura că sumele declarate sunt cele corecte. Responsabilitatea finală privind sumele incluse în declarația unică aparține contribuabililor. În eventualitatea în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică rectificativă”, potrivit oficialilor de la Fisc.
Potrivit oficialilor de la Finanțe, acest demers, menit să îi sprijine pe contribuabili, este parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării și eficientizării Spațiului Privat Virtual. SPV este un serviciu care funcționează la nivelul MF/ANAF, prin intermediul căreia se primesc si se comunică documente contribuabililor. Comunicarea prin SPV presupune, pe de o parte, transmiterea de cereri, prin mediul electronic, din partea contribuabililor către organele fiscale ale ANAF, cât și comunicarea actelor administrativ fiscale și cele de executare silită din partea organelor de executare.
Executivul a lansat recent în dezbatere publică un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și pentru anularea unor obligaţii accesorii, care prevede obligativitatea înregistrării în SPV.
„Contribuabilii pentru care se adoptă obligativitatea înrolării în SPV sunt persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008”, potrivit documentului guvernamental.
Dezbaterea se încheie pe 6 iunie 2021 și e de așteptat ca actul normativ să intre în vigoare chiar în vara acestui an.